Å finne sin form og få med seg flere ledere

Vi drømmer alle om fulle søndagsskoler og ivrige voksne som står i kø for å få være med som ledere. Men realiteten er ikke alltid slik. For noen er det lett å finne en form og dag som passer for både barn og voksne, mens andre trenger litt tid til å finne det som fungerer best. Flekkefjord kirke er en av dem som har prøvd seg frem, og som nå opplever at de er på veg til å finne en form som fungerer for dem.

– Etter å ha brukt høsten på å prøve oss frem, erfarte vi at det var det faste som fungerte best for oss, sier hovedleder Randi Bø Osen i Flekkefjord kirke søndagsskole. Antallet barn har de troa på at vil bygge seg opp litt etter litt.

Foreldrene trenger ikke gå på gudstjenesten
Flekkefjord kirke har nå søndagsskole hver søndag det ikke er familiegudstjeneste. Hver søndag stiller to ledere opp i kirken for å ta i mot barna som kommer, den ene i søndagsskole-rommet og den andre i kirkerommet, slik at barna skal bli godt tatt i mot om de kommer sammen med foreldrene til gudstjenesten kl.11.00, eller direkte til søndagsskolen klokka 11.15. Antallet barn svinger, men de har troen på at med å ha søndagsskolen fast hver søndag så vil antallet barn bygge seg opp.

Ønsker å ha det på søndag
Randi har vært søndagsskoleleder tidligere og opplevde at det var mye lettere å få barn og voksne med før. Tilbudet til barna har økt, småbarnsfamilier må stadig bort i helgene, og det er dermed ikke så forutsigbart om hvor mange barn som kommer hver søndag. ­­­–En kan så klart ha søndagsskoler andre dager enn i helgene, men vi ønsket å ha søndagsskolen på søndagen. Det er med tanke på tilknytningen til gudstjenesten og menigheten samlet, at en kan treffes på tvers av generasjoner, fortsetter Randi. Hun ønsker å være med å formidle til både foreldre og barn det fine med å ha noe fast i helgene, at det kan gi noe positivt i den ellers hektiske hverdagen.

Be og spør
Det tok litt tid å finne en form som fungerte for dem, så gikk det veldig greit å få med seg flere ledere. –Jeg spurte noen i menigheten og fikk ja med en gang. Akkurat nå er vi tre ledere. Enn så lenge så har vi søndagsskolen hver sin gang, selv om vi er to ved oppstarten, fortsetter Randi. –Det hadde vært spennende å fått med andre som ikke er så aktive i menigheten til å være med som medleder. Det må vi ha som mål.

Tips til å få flere ledere:

• Be om nye ledere.
  • Tenk gjennom hvilke oppgaver en trenger folk til.
  • Ta direkte kontakt med potensielle ledere. Det er en tendens til at de samme blir spurt om å bidra. Oppsøk gjerne også andre enn de som er engasjert i mye annet fra før.
  • Gi de nye frivillige muligheten til å ta på seg et engasjement for en avgrenset periode.
  • Send ut info om behovet for nye ledere til naboer og venner, til menigheter,forsamlinger, bønnegrupper, bibelgrupper, lokalaviser, private Facebook-sider. Dere kan også skrive info på menighetens nettside og på kretsens Facebook-side.
  • Meld inn behovet for frivillige til din krets, som kan gi støtte og hjelp på ulike måter.