Søndagsskole – bra inne og minst like bra ute!

–Vanligvis samles vi en søndag i måneden, i et lite bedehus. 10-12 barn pluss foreldre er vanlig. Men våren 2020 stoppet det helt opp, så da høsten kom tenkte vi: La oss prøve å samles ute!

Det er Kørner Høie som sier dette. Han leder søndagskolen på Førland, en bygd i Tysvær i Rogaland.

Peters fiskefangst og Jakobs himmelstige
Kørner kontaktet noen grupper fra andre steder, som delte sine erfaringer med utesøndagsskole.
Gode tips fikk de også fra nettsiden til Søndagsskolen Norge .

–Vi dro i gang, og fikk en strålende start i september. Da var vi hos en bonde, på parkeringsplassen hans. Vi hørte om Peters fiskefangst og etterpå laget barna hver sin båt. Skroget var skåret til, med et hull til seilet. Så var barna borti skogkanten og spikket seg en grein til mast. Seilet var laminert med dagens bibelord, etter tips fra Omvikdalen søndagsskule . Så var det bare å spikre langs kanten og binde på litt tau – og vips var rekka også ferdig.

Neste gang fant vi et sted bak barneskolen som vi senere har brukt, med et flott naturlig uteområde. Der er det også et halvtak hvor vi søker ly, og noen bord og benker som vi flytter litt på. På en av samlingene hørte vi om Jakob som drømte om himmelstigen, og barna laget hver sin stige – med hammer og spiker, og stor iver. Siste gang før jul hadde vi med bålpanner, hvor alle kunne grille medbrakte pølser.

Rekord i minus 12
7. februar startet søndagsskolen opp igjen etter jul. Det var sol, men minus 12 grader ute, og søndagsskolelederen var spent på om noen ville komme i kulda. Det ble rekordframmøte: 40 stykker med smått og stort!

–For å holde varmen hadde vi lek med bevegelser, etterfulgt av sang og bibelfortellingen om brødunderet. Så gikk alle i tog rundt skolebygningene for å få opp varmen, og ble møtt med nybakte boller og varm kakao som gode folk fra bygda stilte opp med. Vi avsluttet med å synge velsignelsen, og barna fikk med seg barnebladet Barnas hjem, forteller Kørner.

Nyttige nådegaver
Søndagsskolen på Førland har fått gode erfaringer med utendørs samlinger; Ikke alle har et forhold til selve bedehuset og tradisjonene der, men ute i det fri er det åpen himmel og lett å komme og gå. Det er ingen strømutgifter, og de slipper å vaske etter seg. Kørner synes også det er en fordel at barna ikke kommer «ferdig oppladet» og fulle av energi til bedehuset, med istedenfor kommer gående og kan springe av seg litt ute, uten å forstyrre noen.

Han tilføyer: –Vi har oppdaget fire viktige, praktiske og nyttige nådegaver: Vi har en person som fører manntall med telefonnummer, og en annen som spriter alle hender. En tredje styrer mobil med bluetoothhøytaler og sanger fra Spotify. Og en bestefar med mange barn og barnebarn har med ved, og har ansvar for bålpanna.

Bruker sosiale medier
–Vi bruker Facebook og SMS som påminnelse til foreldrene, hver gang det er søndagsskole. Dessuten tar jeg litt bilder på samlingene, som jeg med foreldrenes tillatelse legger ut på vår bygdegruppe på Facebook. Nå er vi er spente på fortsettelsen, men jeg tror vi uansett kommer til å fortsette med å ha samlinger utendørs, avslutter Kørner Høie ivrig.